Проектна среща на учителите – Дългопол, БългарияНа 12-15 ноември 2014 година в град Дългопол се състоя срещата на учителите от училищата-партньори от България, Германия, Ирландия и Турция. Това беше третата проектна среща на участниците, един от които е СОУ „Свети Климент Охридски”, в проект по секторна програма „Коменски” – многостранни училищни партньорства. Проектът носи името „Европейско креативно проучване върху отговорностите и правата” и има за цел да запознае учениците с човешките права, и най-вече с правата и отговорностите на детето. След голямата проектна среща в Карлсруе през април 2014 приключи първият етап от проекта.

В град Дългопол, България, беше положено началото на втория етап, като занапред вниманието ще бъде насочено към правото на достъп до информация и, по-конкретно, влиянието на социалните мрежи върху живота и мисленето на младите хора. Учениците-участници от четирите държави ще работят предимно онлайн, като изследват, коментират и анализират най-използваните социални мрежи като Фейсбук и Туитър, предимствата и недостатъците им, както и рисковете, свързани с общуването в интернет. Темата е огромна, и учениците имат свободата сами да решат как да подходят към нея. По време на срещата бяха обсъдени различни методи на работа, всяка от държавите представи своите идеи и планове, обсъдихме как ще работим съвместно занапред и как ще използваме платформата eTwinning по време на проекта. Обсъдена беше предстоящата среща на учениците от четирите държави, която ще се проведе на 23-27 март 2015 в Дъблин, Ирландия. По време на срещата учениците ще посетят седалището на Гугъл, което се намира в Дъблин.

Самата среща в Дългопол протече много емоционално, защото всички се познавахме отпреди. Учителите си тръгнаха изпълнени с прекрасни впечатления от България и най-вече от българските деца, които показаха такива умения и талант, за каквито гостите ни едва ли са подозирали. Училищният концерт, подготвен в тяхна чест на 13 ноември, ги изправи на крака, а ние бяхме толкова развълнувани от реакцията им, може би досега не осъзнавайки колко уникален е българският фолклор. Видяхме таланта на нашите деца през очите на хора, които го виждат за първи път и изпитахме чувство на гордост и удовлетворение. След концерта на гостите беше поднесен обяд с традиционни ястия от българската трапеза, приготвени от ученици от професионалните паралелки по готварство и техните преподаватели. Целта беше както популяризиране на прекрасната ни национална кухня, така и на професионалното образование в нашето училище. На 14 ноември, след втори работен етап и връчване на сертификатите на учителите-участници, гостите посетиха кметството на община Дългопол. На официална среща с зам. Кмета на общината г-н Емурла Емурла, експертът по образование Димитър Димитров и други представители на общинска администрация, гостите се информираха за образователната политика на общината, за учебните заведения на територията, за предимствата и недостатъците по отношение на образованието в региона и в България като цяло.

По време на престоя си в България гостите отседнаха в хотел в с. Аспарухово и бяха очаровани от природните дадености и условията за туризъм. Те забелязаха топлото и гостоприемно отношение на жителите на селото, но също им направи впечатление лошото състояние на пътищата в селото. Като част от програмата, гостите посетиха редица забележителности - първата българска столица Плиска, Томбул Джамия в Шумен, Неолитното селище в Неофит Рилски, Музея на мозайките в Девня, Катедралата, Римските терми, Варненския Археологически музей и Морската градина. Останаха впечатлени от славната и богата история на българите и научиха много нови неща за родината ни, които ще разкажат на своите ученици.
1Можем с гордост да заявим, че срещата беше изключително успешна, благодарение на добрата подготовка и координация на екипа, внимателно обмислената програма, помощта и съдействието на много хора, отговорното и гостоприемно отношение на учениците и персонала на училището. Да се осъществи подобно мероприятие е трудно, особено когато става въпрос за първи международен проект, но опита и уменията – социални и организаторски, които придобихме, са безценни. Вярваме, че в община Дългопол беше положено началото на поредица от партньорства на международно ниво в сферата на образованието, а защо не и в други сфери?